• Onze gloednieuwe website de ether in!
  • De zomer is bijna voorbij. Tot volgend jaar op de camping?
  • Bekijk ons fotoalbum en geniet na!

Kamperen in Zeeuw-Vlaanderen

Gent

Inleiding

De Graslei en de Korenlei, heerlijk terrasjes doen …

Gent is de hoofdstad van de Belgische provincie Oost-Vlaanderen. Gent telt ca. 250.000 inwoners. Gent ontstond uit Keltische woonkernen in het gebied van de samenvloeiing van de Leie en de Schelde. In de middeleeuwen groeide Gent onder impuls van een bloeiende wolnijverheid uit tot een van de grootste steden van Europa. Gent wordt ook wel de Fiere Stede of de Arteveldestad genoemd. Wegens zijn ligging in een uitgestrekt gebied van bloemen- en plantenkwekerijen wordt Gent ook de Bloemenstad genoemd (zie Gentse Floraliën). De inwoners van Gent dragen de bijnaam Stroppen (Stroppendragers). In Gent spreekt men het Gents, een dialect dat behoorlijk sterk van de andere Oost-Vlaamse dialecten afwijkt. Een groot deel van de Gentse binnenstad is autovrij.

Bekende monumenten

Gent telt bijna 10.000 bestaande objecten die zijn aangemerkt als waardevol onroerend erfgoed. Een groot deel hiervan is beschermd erfgoed. De historische binnenstad van Gent is zeer bezienswaardig. Het stadssilhouet ervan wordt gedomineerd door ‘de drie torens‘, ook wel de Gentse torenrij genoemd: de 95 meter hoge Belforttoren, de Sint-Baafskathedraal met het wereldberoemde schilderij Het Lam Gods van Jan van Eyck en de Sint-Niklaaskerk.

Het Gravensteen

Gent is rijk aan een groot aantal civiele bouwwerken, zoals dat onder meer te zien valt aan de Graslei en de Korenlei met hun voorname gildenhuizen en andere panden, waaronder het Oude Postkantoor. Eén van de grootste en belangrijkste civiele monumenten in de binnenstad is het Gravensteen, een kasteel en grafelijke residentie uit de twaalfde eeuw met een nog vrijwel intact verdedigingssysteem. Het is de enig overgebleven middeleeuwse burcht in Vlaanderen. Een ander gebouw met historische waarde is het Prinsenhof, waar in 1500 keizer Karel V geboren werd, die als keizer van het Heilige Roomse Rijk over het grootste Europese rijk sinds Karel de Grote regeerde. Het Sint-Jorishof is het oudste hotel van Europa.

Tegen het reeds genoemde belfort, dat dateert uit de veertiende eeuw en de status van UNESCO-Werelderfgoed heeft, aan bevindt zich de Lakenhalle, in de middeleeuwen het centrum van de Gentse wol- en lakenhandel. Vlakbij het belfort en de lakenhal ligt het laatgotische stadhuis. Het Geeraard de Duivelsteen werd gebouwd in de dertiende eeuw, maar doorging door de jaren heen tal van veranderingen; vandaag de dag fungeert het als rijksarchief.

Voor de verdediging van hun stad beschikten de inwoners vanaf de zestiende eeuw tevens over de Dulle Griet, een imposant middeleeuws kanon van ruim vijf meter lang. Het bevindt zich tegenwoordig bij de Vrijdagmarkt, een van de oudste pleinen van de stad en, zoals de naam doet vermoeden, elke vrijdag het toneel van een markt. Hier staat ook een standbeeld van Jacob van Artevelde.

Gent kent naast de civiele, ook veel religieuze bouwwerken. Behalve de eerder genoemde Sint-Baafskathedraal en Sint-Niklaaskerk bevinden zich in de stad nog twee andere middeleeuwse kerken: de Sint-Jacobskerk en de Sint-Michielskerk. Laatstgenoemde was in plannen uit de zeventiende eeuw voorzien van een ruim 130 meter hoge toren, maar om financiële redenen werd dat plan nooit werkelijkheid.

Gent telt niet alleen kerken, maar ook nog een groot aantal andere religieuze bouwwerken. Zo zijn er de twee voormalige abdijen, beide gesticht in de zevende eeuw: de Sint-Pietersabdij en de Sint-Baafsabdij. Van de drie begijnhoven in de stad – het Oud Sint-Elisabethbegijnhof, het Nieuw Sint-Elisabethbegijnhof en het Begijnhof O-L-V Ter Hooie – zijn de twee laatstgenoemden onderdeel van de Werelderfgoedinschrijving Vlaamse begijnhoven.

De Gentse Feesten

Ook de diverse parken en groengebieden in de stad kunnen tot de bezienswaardigheden van Gent worden gerekend.

Evenementen

Gent kent verscheidene grote evenementen. Het bekendst zijn de Gentse Feesten, een tiendaags (!) straat-, muziek- en cultuurfestival in de Gentse binnenstad. Sinds eind jaren 60 zijn deze feesten uitgegroeid tot een van de grootste volksfeesten in Europa. Het vindt plaats vanaf ca. 15 juli.

Gentse waterzooi, slechts één van de vele specialiteiten.

Gastronomie

Enkele Gentse lekkernijen zijn waterzooi, stoverij, hutsepot, Gentse mokken, kletskoppen, amandelbrood, mosterd van Tierenteyn, Cuberdon (beter bekend als “neuzekes”) en bieren zoals Gentse Tripel, Gruut en Stropken.

Nuttige links

Route

  • Routeplanner van op de camping via GoogleMaps heen en terug
  • Download wegbeschrijving van op de camping heen en terug (in pdf,  ca. 330 kb)
Print Friendly, PDF & Email
peliculas de comedia