• Onze gloednieuwe website de ether in!
  • De zomer is bijna voorbij. Tot volgend jaar op de camping?
  • Bekijk ons fotoalbum en geniet na!

Kamperen in Zeeuw-Vlaanderen

Brugge

Inleiding

Brugge is de hoofdstad en grootste stad van de Belgische provincie West-Vlaanderen. De stad ligt in het noordwesten van België, dus vlakbij Zeeuws-Vlaanderen. Het historisch centrum is als middeleeuwse stad opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Brugge is vooral bekend geworden als een historische stad met dit cultureel erfgoed. Het historisch centrum is goed geconserveerd. In de 19e eeuw kende Brugge een hernieuwde belangstelling, veel gebouwen werden verfraaid en hersteld. De reien, de geschiedenis, de archeologische vondsten, maar ook de winkelstraten lokken dagelijks heel wat mensen naar deze stad.

Brugge is een wereldberoemde toeristische trekpleister. In 2007 telde men in Brugge ruim 1,4 miljoen toeristische overnachtingen. Het dagtoerisme brengt jaarlijks ruim 2,2 miljoen mensen naar de stad.

Het autoverkeer wordt zo veel mogelijk uit het centrum van de stad geweerd. De snelheidsbeperkingen (30 km per uur), een ambitieus lussenplan, veel eenrichtingsverkeer (twee richtingen voor fietsers) en randparkings moeten van Brugge een aangename wandel- en winkelstad maken.

Het begijnhof van Brugge

Per paardenkoets, met City-Tourbusjes of met bootjes op de reien kan Brugge verkend worden. Bekende monumenten zijn o.a. het Belfort, het Begijnhof en de Heilige Bloedkapel.

Elk jaar gaat op Hemelvaartsdag de Heilig-Bloedprocessie rond in Brugge. Hierbij wordt de relikwie van het Heilig Bloed vereerd door de stad.

In 2002 was Brugge culturele hoofdstad van Europa.

Markten

De folkloremarkt wordt gehouden onder de bomen langs de Dijver en onder de overdekte gaanderijen van de Vismarkt. Op deze markt is enkel de verkoop van tweedehands koopwaar van minstens vijftig jaar oud of van zelfvervaardigde afgewerkte producten van een folkloristisch of kunstberoep toegestaan.

De vismarkt vindt elke dag plaats, uitgezonderd op zon- en feestdagen, van 8.00 tot 13.00 uur, onder de overdekte gaanderijen op de Vismarkt.

De maandagmarkt wordt elke maandagvoormiddag gehouden van 8.00 tot 13.00 uur op het plein ‘Onder de Toren’ in Lissewege. Op de maandagmarkt wordt allerlei nieuwe koopwaar aangeboden.

De woensdagmarkt heeft elke woensdag plaats van 08.00 uur tot 13.00 uur op de Grote Markt. Op deze markt is er enkel verkoop van voeding, groenten en fruit, bloemen en planten.

De vrijdagmarkt wordt elke vrijdagvoormiddag gehouden van 8.00 tot 13.00 uur op het Marktplein in Zeebrugge. Op de vrijdagmarkt wordt allerlei nieuwe koopwaar aangeboden.

De zaterdagmarkt wordt elke zaterdagvoormiddag gehouden van 8.00 tot 13.00 uur op ‘t Zand, het Beursplein en in de Hauwerstraat. Op de zaterdagmarkt wordt allerlei nieuwe koopwaar aangeboden.

De zondagmarkt vindt elke zondagvoormiddag plaats van 8.00 tot 13.00 uur in Ten Briele, in Sint-Michiels. Op de zondagmarkt wordt allerlei nieuwe koopwaar aangeboden.

Gastronomie

Een groot aantal bieren wordt gebrouwen in of is gerelateerd aan Brugge: Basilius, Bourgogne des Flandres Blond, Bourgogne des Flandres Bruin, Brugge Tripel, Brugs (Tarwebier), Brugse Babbelaar, Brugse Bok, Brugse Zot, Brugse Zot Dubbel, De Garre Tripel, Fort Lapin 8, Steenbrugge Blond, Steenbrugge Dubbel Bruin, Steenbrugge Tripel, Steenbrugge Wit, Straffe Hendrik en Straffe Hendrik Quadrupel. Er zijn in Brugge verschillende biercafés en -winkels. Echter, van de vele brouwerijen die ooit in Brugge gevestigd waren, blijft vandaag alleen nog De Halve Maan over en is er verder nog de in 2012 opgerichte brouwerij Fort Lapin.

Brugge staat daarnaast bekend als chocoladestad: de stad telt heel wat chocolatiers en een chocolademuseum (Choco-Story). Jaarlijks vindt ook het chocoladefestival Choco-Laté plaats. Een specialiteit is het Brugsch Swaentje, de officiële stadspraline. Het precieze recept blijft geheim, maar amandelpraliné, gruut en Brugse kletskoppen spelen een duidelijke hoofdrol.

Brugse kletskoppen

Ook op gebied van gebak heeft Brugge enkele plaatselijke specialiteiten: Brugse achten, Brugs beschuit, Brugse cigaretjes, Brugse kletskoppen en Brugse mokken.

Tot slot zijn diverse kazen, hoewel niet in Brugge gemaakt, wel naar de stad genoemd: Brugge Apero, Brugge Belegen, Brugge Blomme, Brugge Broodje, Brugge Goud, Brugge Jong, Brugge Oud en Brugge Prestige. Deze kazen worden geproduceerd in Moorslede met melk uit het Brugse ommeland. Ze worden echter wel in Brugge te rijpen gelegd.

Winkelen

De belangrijkste winkelstraten in de binnenstad zijn deze twee die ‘t Zand met de Grote Markt verbinden; ze lopen parallel. Komende van ‘t Zand heet de noordelijke over twee derde van de lengte Noordzandstraat, en verder Geldmuntstraat; de zuidelijke heet over één derde, tot aan de Sint-Salvatorskathedraal, Zuidzandstraat, en verder Steenstraat. Tussen deze twee assen in ligt ter hoogte van de kathedraal het winkelcentrum Zilverpand. In de Noordzandstraat is er nog een winkelcentrum met exclusieve boetieks in het Grand Hotel du Sablon.

Nuttige links

Route

  • Routeplanner van op de camping via GoogleMaps heen en terug
  • Download wegbeschrijving van op de camping heen en terug (in pdf,  ca. 330 kb)
Print Friendly, PDF & Email
peliculas de comedia